Goede wijn is nog steeds geen bier! Wijn en voedsel is een eeuwenoude combinatie, zowel het koken met wijn als de juiste wijn bij een gerecht serveren. Natuurlijk kun je de wijn vervangen door bier, echter… bier was de drank van het gepeupel gewone volk. Wijn was toch meer een statussymbool. Gelukkig is er de laatste tijd veel te doen rond bier en eten.

 

Bier kan fantastisch combineren met gerechten. Een pilsje bij de nasi of de bbq zijn voorbeelden die iedereen wel kent, maar het zijn geen combinaties waar een biersommelier enthousiast van wordt.

Foodpairing

Om Foodpairing met bier is de laatste tijd veel te doen. Het is een serieuze wetenschap waarin gezocht wordt naar overeenkomsten in verschillende voedingsproducten. Dit gaat verder dan de culturele of traditionele manier van koken en opent deuren naar verassende combinaties die geen weldenkend mens bedacht zou hebben. Zoals witte chocolade en kaviaar. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat ze belangrijke smaakcomponenten gemeen hebben. Een vreemde combinatie die uitzonderlijk goed schijnt te smaken.

Wij hebben geen laboratorium thuis en de meeste van ons zijn geen biersommelier… Hoe ingewikkeld je het nu eigenlijk?

 

Beginsel 1

Goed bier

Goed eten

Goed bier

Slecht eten

Slecht bier

Goed eten

Slecht bier

Slecht eten

 

Het groene vakje spreekt voor zich. Het gele vakje: soms kun je hier wat mee. Persoonlijk houd ik niet van Guinness maar je kunt er wel een heerlijke konijnenstoofpot mee maken. Zonde om er een “goed” bier voor te gebruiken. Die kun je beter tijdens het koken nuttigen. In de rood gekleurde blokken staan zaken die je niet moet willen. Verziek goed bier niet door het te combineren met ranzige dingen. En van slecht bier bij smaakloos eten wordt niemand blij.

 

Beginsel 2

Maak gebruik van het bier ABC

A van Accentueren, zoals donker bier waarin chocolademout is gebruikt bij een chocoladegerecht.

B van Bruggen slaan. De ene smaak vult de andere aan, bijvoorbeeld een witbier of een licht bier met citrushop bij visgerechten

C van Contrasteren: bijvoorbeeld sterk smakende pittige kazen met zure bieren of fruitbieren.

 

Bovenstaande geld voor zowel het serveren van bier bij een gerecht als het gebruik van bier in een gerecht. Een aantal gouden combinaties:

  • Donkere bieren en chocolade
  • Varkensvlees met blonde of tripel
  • Braadworst, rundvlees, geit, schaap en stoofpotten met dubbel/bockbieren vooral na een dagje in de buitenlucht op een zonnige herfstdag (zowel in het gerecht, tijdens het koken als bij de maaltijd)

Als laatste wil ik je meegeven op te passen met het gebruik van bittere bieren in gerechten omdat het hele gerecht dan bitter wordt.

En verder? Experimenteren en proeven, want het blijft uiteindelijk een kwestie van smaak!



logoBetuwseBierBrouwers klein