Op 6 oktober 2018 hebben we diverse brouwerijen bezocht in Rotterdam. We zijn begonnen bij WhiskyBase, DE winkel van Menno. Leerzaam, nuttig en heel verrassend hoe lekker whisky kan zijn 😉. Daarna hebben we wat gegeten en zijn we naar Brouwerij Noordt gegaan voor een rondleiding verzorgd door brouwmeester Peter Rouwen. De muur met 25 tapkranen -(waarvan er maar 1 leeg was- sprak erg tot de verbeelding. We hebben diverse bieren geproefd die allemaal top waren. Geen idee wat je van een red pumpkin ale moet verwachten, maar dit was echt magnifiek bier!

Wat zijn biertypen?

Biertypen zijn geen vaststaand feit. Discussie over biertypes is eindeloos mogelijk. Biertypen komen en gaan en zijn aan verandering onderhevig. Dicteerde de markt ongeveer 10 jaar terug vooral zoet en plakkerig, thans lijkt de wind van bitter en wrang flink te waaien. Amerikaanse hoppen worden steeds vaker gebruikt in biertypen waar zij eerder nimmer werden aangetroffen. Rijping op hout is ook een trend die door steeds meer brouwers gevolgd wordt en ook rookbieren mogen zich in een toenemende populariteit verheugen. Kortom "bierland" staat nooit stil.

Benieuwd naar de verschillende biertypen? Bezoek dan de site van het BKG of download hier de biertypenlijst.

Je bier brouwen en vervolgens laten vergisten met een gist dat je gekocht hebt bij de hobbybrouwshop is natuurlijk al een avontuur op zich. Hetzelfde bier met een ander gist geeft een ander bier. Maar het kan nog spannender. In plaats van een bekende gist kan je namelijk ook een wilde gist uit de natuur ‘vangen’ en hier je bier mee vergisten. 

Dat klinkt heel spannend en dat is het ook. Het ‘vangen’ en opkweken is al een avontuur op zich. Om gisten op te kweken heb je een voedingsbodem nodig. Maar deze bodem moet wel aan een aantal eisen voldoen. Want waar je gisten vindt vind je ook bacteriën en schimmels, en die wil je nou juist niet in je bier hebben. Je moet dus een voedingsbodem maken die prettig is voor gisten, maar waarbij andere micro-organismen zich niet gaan vermenigvuldigen.

Het recept hiervoor is als volgt:

Zonder gist geen bier. Maar welke gist heb je nou nodig en wat voor smaak voegt gist eigenlijk toe aan je bier? Een overzicht van verschillende soorten gisten en onder andere hun smaakprofiel en het type bier waar ze uitermate geschikt voor zijn, is hier te vinden.

Goede wijn is nog steeds geen bier! Wijn en voedsel is een eeuwenoude combinatie, zowel het koken met wijn als de juiste wijn bij een gerecht serveren. Natuurlijk kun je de wijn vervangen door bier, echter… bier was de drank van het gepeupel gewone volk. Wijn was toch meer een statussymbool. Gelukkig is er de laatste tijd veel te doen rond bier en eten.

 

Zonder hop geen smaakvol bier. Werd vroeger hop gebruikt ter conservering van het bier, nu is het een manier om smaak toe te voegen aan je bier. Tijdens het koken of koudhoppen, het kan allemaal. Meer informatie over hop en een overzicht van de verschillende soorten hop vind je hier.

Samen met water, hop en gist vormt mout één van de basisingrediënten van bier. Maar welke moutsoorten kun je nou het beste gebruiken voor welk bier? En wat voor smaak geven ze dan af? En hoe wordt mout eigenlijk gemaakt? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

logoBetuwseBierBrouwers klein